Hurtigrutten

 

Enari Träsk

 

Mats väntar på kajen i Kirkenäs

 

 

 

 

 

 

 

Våra Resor 

 

Resan till Balatonsjön

Solomon Island

Karibien

Culebra Island

British Virgin Island 

Sydafrika

Norra Thailand

El Camino

Kongo

Bora Bora 

San Francisco till

Las Vegas 

Vilse i Toscana

Rottnest Island

Resan till Ålesund

Bali

Resan till Kalgoorlie

Sinai

Yorkshire

Landet som inte finns 

Kenya

Serengeti

Zanzibar  

Hurtigrutten 

El Camino 2009

Andalusien

Mt. Everest

Korsika

Indien

Jordanien

Kina

Libanon

Argentina

Iran

 

 

 

Kirkenes – Bergen

 Redan året innan på hösten hade Lilian bokat resan. Vi hade fått tips av våra grannar som hade åkt tidigare att man fick ta bilen på båten om man startade från Kirkenes.

Redan tre dagar före båtens avgång startade vi från vår bostad i Haninge. En lång bilresa på nära 190 mil hade vi framför oss. Första övernattningen blev i mitt föräldrahem i Nordingrå, och nästa i Rovaniemi och sist i Kirkenes som vi hade bokat i förväg. Den vackra vägen längs Enari träsk västra strand gav oss den första riktiga vildmarkskänslan. Vi kom tidigt fram till Kirkenes trots att vi hade stannat på många ställen och kört mycket lugnt.

Kirkenes visade sig vara en riktig ”håla”. Gamla rostiga ryska valfångare upptog hamnen och några få och dyra restauranger var öppna.

Innan vi steg på båten hann vi göra en tur till den ryska gränsen. Inte mycket att se som en vanlig gränsstation. Länge stod en nyfiken långväga cyklist  och undrade vid tullgrinden.

Mitt på dan får vi köra ombord och genast serveras det lunch ombord.

Vid 16-tiden kom vi till ett maskrosfagert Vardö. Norges östligaste stad. En stor del av Hurtigruttens passagerare går i en lång karavan till stadens fästning, ledda av en tidsenligt klädd trumslagare. Fästningen är i dag är mest för turister.

Under natten beundrade vi midnattssolen över ishavet den delvis snöfläckiga och karga kusten på väg mot Nord Kap. Följande dag kom vi till Hammerfest och på kvällen Tromsö där vi fick besöka Ishavskatedralen och lyssna på en midnattskonsert.

Hurtigrutten går nu ut mot Lofoten. Naturen blir allt mäktigare och innan vi angör del lilla orten Svolver  tar vår båt oss i genom Trollfjorden och vänder i en liten lagun längst in. Det extremt mäktigt och vackert med 1000 m höga snöklädda toppar som stupar rakt ner i det smaragdgröna fjordvattnet.

Efter Brönnöy sund norr om Trondheim passerar vi det märkliga berget Torghatten med ett hål rakt igenom. Det är inte konstigt att Norge är en hemvist för Trollen. Tidig på morgonen kommer vi fram till Trondheim där båten gör ett uppehåll på fyra timmar så vi hinner se oss omkring lite i stan. I dom mindre hamnarna stannar båten bara en kvart och där blir ofta en rusning ut på byn. Båtarna går obönhörligen på tid så det gäller att ha koll på tiden.

Vi riktigt njuter och har tur med vädret då båten går längst en mycket vacker kust till vårt slutmål staden Bergen.   

  

 

 Till Stokmarknes Kyrkokör

Till mina stora bilder

Till min startsida

 

Kroglivet i Kirkenes

 

Mats vid lunchbordet
 

   

Maskrosor i Vardö

   

  

En vaktande soldat på Vardö fästning

Bergen

 

 Den sista Vikingen