Resan till Norra Indien

 

Tryck på en bild så följer du med på vår resa.

 

 

Vår resa till Indien med Albatros resor i mitten av februari 2012 blev lite av ett uppvaknande. Alla bilder och reportage från Indien på vår TV blev plötsligt mer verkliga. Redan första dagen åkte vi igenom delar av gamla Delhi med en cykel rickshaws. Det blev en chockerande upplevelse. Alla fordon som hade tillgång till en tuta, tutade. Ljudet var öronbedövande och trängseln obeskrivlig där varje centimeter av gatan fick utnyttjas.  http://youtu.be/V8AkjBx3kow  En obeskrivlig människoträngsel över allt. Omtumlade av cykelturen och upplevelsena åkte vi vidare med vår buss till dom olika sevärdheter i New Delhi som den nya staden hette. Vi häpnades av all slum utefter gatorna i Old Delhi och förfallet. Många vackra hus fick stå och förfalla tills dom rasade i hop. Underhåll var nog inte Indiernas bästa gren.

Vår buss såg ganska fin ut utanpå och hade en avskild glasvägg mellan chauffören och oss turister. En ung Indisk pojke försåg oss med vatten, öl och coca cola som vi fick betala för. Vår reseledare Helena från Trollhättan hade uppmanat oss att vi måste dricka väldigt mycket då det skulle hålla oss friska från nästan alla Indiska sjukdomar. Det var inte särskilt varmt ute, som en svensk sommar och det blev svårt att klämma ut någon svett. En bra sak som vi uppskattade var att vi inte behövde tänka på dricksen. Vi betalade alla 70$ till Helena som skötte allt och vi behövde inte ha dåligt samvete om dricksen var för lite eller för mycket.

Den unga Indiska pojken som sålde vatten, öl och coca cola följde med på hela vår bussresa, bodde i bussen och hjälpte oss med pall och extra stöd då vi lämnade bussen. Helena hade även en Indisk medhjälpare som hette Gopal han var också med på hela vår bussresa. Gopal höll riktigt koll på oss och räknade in oss 27 resenärer med jämna mellanrum så vi inte virrade bort oss i all röra. Vår Indiska buss som såg snygg utanpå var inte någon bekvämlighets inrättning inuti. Förmodligen hade tillverkaren glömt bort att fordonet skulle ha fjädring. Vi som satt bak i bussen blev rejält omskakade varje dag.

Ett intressant " nöje" var att studera vår busschaufför, hur våghalsigt han kunde köra om. Han signalerade på allt han såg och låg kvar i omkörning så länge det gick och sedan fräckt in i vänsterkön i sista sekund innan smällen. Märkligt nog hittade han alltid något hål att tränga in bussen på. På motorvägarna i Indien är det inte ovanligt att få mötande fordon emot sig på körbanan. Trafikkanterna tar närmsta väg om det går.

Landskapet vi åkte igenom var för det mesta helt platt med mängder av stenomgärdade små jordplättar och 40 m. höga tegelbruksskorstenar. Det mesta på åkrarna sköttes för hand av dom kastlösa. Människornas arbetskraft är så billig att det inte är lönsamt för bonden att köpa en traktor. Även en gräsklippare kunde vara för dyr så gräsklippning med handsax blev billigare. En medelklassfamilj kunde ha råd med flera anställda från slummen för att sköta det mesta i ett hushåll. Någon vilja från den stora medelklassen att utrota slummen finns inte, den gör ju livet så bekvämt och för slummens innevånare ger det många arbetstillfällen .

Vad som jag vid fler tillfällen blev irriterad på var alla besök till hantverkare av olika slag. Det upptog en stor del av resans tid. "Man kunde ju göra så fantastiska fynd" allt var ju så otrolig mycke billigare här. Ingen skatt och ingen moms och billig arbetskraft fanns det ju här mer än nog av. Det uppstod lätt lite köphysteri och pruta behövde man ju inte det var ju ändå så billigt i alla fall.

Resan var hör oss en oförglömlig upplevelse. Helenas tydlighet och kunnande  gav oss ett nytt uppvaknande om en helt annan värld utanför vår trygga vardag.

Hem           Följ med på resan och tryck här  Delhi