Tryck på en kamera så får du bilder.

 

Yorkshire.

Vårt flyg letar sig igenom regnmolnen. I början av juli månad  är staden Manchester insvept i regn och gråväder. Vädret i England precis som jag hade föreställt mig. Vi hyr bil och ger oss ut på motorväg A 56 mot Leeds.  Trafiken är fruktansvärd  på den fyrfiliga motorvägen. Lilian har fullt upp med att läsa skyltar och blir irriterad att vindrutetorkarna utan synbar anledning går i gång.  Reptilhjärnan tar över vid varje stressituation då reglagen är spegelvända på den vänsterstyrda bilen. Någon stans i mitt bakhuvud har vänsterbeteendet lagrats från vår egen vänstertrafik så det går trots vindrutetorkarstartandet ganska bra .  

Fram på em. är vi framme i York, vårt första mål på vår resa i norra England. Här har människor bott i årtusenden vid floderna Ouse och Foss sammanflöden.  Under Vikingatiden var staden en stor handelsplats och stadens 1000 åriga katedral var länge Englands största och tillhör världsarvet. Staden omges av en välbevarad mur från medeltiden och de äldsta stadsdelarna har stått som modell i Harry Potter filmerna. Staden har det högsta antalet barer per invånare i hela öriket. Några av dom lite udda turistfällorna är Vikinga musét  och Bettys konditori där ständigt en lång kö står på gatan och väntar på bord till ett hutlöst pris. Vår yngste son som tillfälligt arbetade här hade ordnat B&B i ett smalt hus med  ”bergsklättrartrappa”.

Vår rundresa startar mot Nordsjökusten . Första stoppet blir Castel Howard. Slottet med en enormt vacker park med sjöar, floder och vattenfall. En av dom många privata egendomar som man fritt kan besöka i England. Det var så grönt att det gjorde ont i ögonen.

Färden fortsätter mot staden Scarborougo vid Nordsjökusten som under sommarhelgen är översvämmad av turister. Vi gör ett besök på den gamla borgen som ligger högt och vackert till. Färden går vidare längst Nordsjön norrut. Kusten är brant och mycket vacker. Framåt kvällen hade vi sett fram emot  B&B i Robin Hood`s Bay, men allt var upptaget, till slut hittade vi ett rum i staden Whitby någon mil norrut efter mycket letande.

Det regnar då vi besöker Whitby Abby följande dag. Whitby Abby var ett tusenårigt religiöst centrum som i dag är ett museum och kyrkoruin högt över staden.

Fram på dagen fortsätter vi vår resa igenom  Moors Nationalpark. På bara några km. har landskapet helt förändrats. Karga ljunghedar så långt ögat når och nere i dalen stånkar ångloket på Moors Railway från Pickering till Grosmont . Världens äldsta järnvägsträckning. Sent på em. i regnet hinner vi med ett besök i Rievaulx Abbey. Klostret var den första kristna kyrkan från 1100-talet i norra England. Vi får guidtelefoner med oss i receptionen och kan beundra i regnet de enorma kyrkoruinerna med tillhörande byggnader.

Vi sover över i staden Harrogate som är Betty´s  tearooms vagga. Så mycket England man kan tänka sig. Av vår värd hade vi blivit tipsade om att vi inte fick missa den lilla staden Skipton vid Liverpool kanal. Vi tar oss dit och ser mängder av huspråmar, vackra gamla hus och en  gammal borg. Lilan kan stå rak i öppenspisen i borg salen.

Vår tur fortsätter igenom Yorkshire Dales Nationalpark. Landskapet är kargt och ödsligt med betande får och oändliga stengärdesgårdar. Vi sover över i staden Richmond och passar på att besöka den vackert belägna borgen högt över floden  Swale. I ett av tornen påstod man att Robin Hood hade suttit.

Nu har vi tröttnat på borgar och kyrkoruiner men gör ett sista besök till resans höjdpunkt Fountains Abby. Här på1700-talet anlade man en landskap med dammar och vattenkanaler intill Europas rikaste kloster. Som besökare kan man här få uppleva 800 år av utvecklig och historia. 

Så slutar vi vår underbara veckoresa som hade nästan allt. Från romersk tid till industrialismens vagga.  

Vädret kunde ha varit bättre.

Mats.

 Åter till min startsida