Rottnest Irland

 

Mats och Lilians resor och äventyr.

Rottnest Island ( Råttön)

Hör ett skrik från baksidan av vårt hus, med andan i halsen störtar Lilian in och skriker, tre stora råttor på toaletten.. Jag flyttar!

Dryga två timmars båtresa från Staden Perth i västra Australien ligger Rottnest Island. Ön är omk.10 km lång och 5 km bred och har en ganska karg natur med stora lilafärgade saltsjöar i dom centrala delarna. Dom första Europeer som landsteg 1696 överraskades av den stora mängd råttor, som bekärskade ön. Det visade sig senare att " Råttorna" var små Känguru (Quokkas) därav namnet Råttön. Ön var fram till en början an 1900-talet en fängelseö, och har sedan dess blivit en stor semesterort för Australiensarna. I dag är Rottnest ett underbart litet "paradis" där man ledigt kan cykla runt på en dag. All privat motorfordons trafik är förbjuden och för att ta sig runt finns cyklar att hyra, eller att ta öns buss som fraktar besökarna till dom vackra badstränderna .

Likbleka om nosen stapplar vi i land efter den vådliga överfarten. Kvittar ut nyckel till vårt dyra hus 500:- natten, och blir något chockade då vi ser huset vi har hyrt. Huset liknar en stor fyrkantig "redskapsbod" , avdelat i fyra kala rum med en säng i varje, några plaststolar och ett litet bord. Det är smutsigt , sandigt och inga glas i fönstren. Hur kan man hyra ut något liknande?

Australiensarna verkar trivas och tre nätter får vi väl stå ut med. Vi installerar oss, hyr cyklar, köper färskt bröd till matsäck hos bagaren och ger oss i väg på dom fina cykelvägarna. Ön har otroligt vackra stränder och som lunchgäster får vi besök av Quokkaskänguru som nyfiket och helt oförskämda försöker stjäla vår lunchmat, Lilians salami verkar vara helt oemotståndlig.

Efter tre dygn känns det skönt att få lämna "råttboet" trots dom fantastiska stränderna Tre nätter med riktiga möss springande bland mat och kläder har för oss varit ett riktigt råttbo.

Vilket råttbo.

Åter till min startsida

Till foto