0082.jpg-stor.jpg (22522 bytes)

Lilian i Passau

      

Till mina stora bilder tryck här

 

Mats i Gdansk

       

Mats i Zarkopane

 

Saltgruvan

  

 

Bratisslava

 

 

 

Resan till Balaton sjön

Jag skriker som en stucken gris. Nertryckt med huvudet mot en vass trottoarsten samtidigt som ivriga händer söker snabbt i genom mina fickor. Ser hur Lilian blir överfallen, ljudlöst och på några sekunder är rånet genomfört och dom fem unga männen är borta. Så börjar vår första dag på semesterresan till Balaton sjön.

Nerstänkt med blod från sår i pannan och smutsig sitter jag med nödhjälpligt lagade glasögon mitt i natten tillsammans med en tillkallad tolk på Gdansk polisstation, och försöker förklara vad som hänt. Jourhavande polis masar sig upp, öppnar ett skåp och högtidligt som en födelsedagstårta, bär han fram en gammal Halda skrivmaskin. Den sjaskiga miljön ger en känsla av att vi har förflyttats oss många årtionden bakåt i tiden gör att chocken nästan avtar. Intrycken och känslan förverkligar bilderna från gamla spionfilmer från kalla krigets dagar.

Nästa dag på midsommarafton vill Lilian åka hem. Utan pass, pengar, kontokort och min videokamera stulen ser det mörkt ut. Skulle vår semester sluta här efter bara en dag. Mitt visa kort och pass hade de inte hittat. Mitt skrik var kanske räddningen.

Svenska konsulatet firar midsommarafton och alla är lediga. En ung polsk flicka på Svenska handelsdelegationen är i tjänst och förbarmar sig över oss. Visar var vi kan få nya passfoton och ringer hem till en tjänsteman som kommer och skriver ut ett nödpass. Livet ljusnar och vi beslutar oss för att fortsätta.

Resan går söderut genom Polen. Vi stannar några dagar i medeltidsstaden Krakow med den eldsprutande draken i Wawel fästningen. Staden är en oersättlig kulturskatt och finns upptagen på FN:s världsarvslista. Saltgruvan Wieliczka är ett måste för turister samt även den gamla olympiska skidorten Zakopane. Vi fortsätter genom Slovakien och Ungern och kommer tillslut till Budapest.

Utanför turistbyrån blir vi haffade av en ung kvinna som oroligt blickar runt. I smyg visar hon oss kort från sin lägenhet som hon vill hyra ut. Hon garanterar att hennes lägenhet är billigare än dom lägenheter vi blir anvisade av den statliga rumsförmedlingen där all rumsuthyrning sker. Vi nappar på hennes erbjudande och vi har tur. Den lilla lägenhet ligger nära parlamentet i centrum. Hon ger oss också värdefull hjälp om staden och långtidsparkeringar m.m. 

Omk. 12 mil söder om Budapest ligger Balatonsjön och är största sjö. Lika stor som Vättern ungefär men med bara ett medeldjup på 1,5 m. Sjön har varit ett tillhåll för en semestrande överklass i årtusenden. Vid östra stranden börjar den Ungerska Pustan som slutar i det oändliga. Den västra sidan är bergig och har många gamla tusenåriga städer. Vattnet är grumligt grönt och stränderna omges av gamla fashionabla villor från kommunisttiden som i dag bebos av tyska pensionärsdamer. Vi får det svårt med bostad då vi bara skall stanna en natt. Att tvätta lakan för bara en natt hade få lust med. I övrigt har det varit lätt att hitta övernattningar till rimliga priser på omk. 200 - 500:-/natten .

Resan hem går över Visegrad och Bratislava där vi stannade några dagar och sedan i genom östra Tyskland, Danmark och hem.

Vi har sett massor av borgar, katedraler och slott. Ätit, druckit och njutit i tre veckor.  En biltur jag verkligen kan rekommendera, förutom rånet förstås.