Ett persiskt äventyr

Tryck på en bild och följ med på vår resa

               

Iranresan 2014

En dag i slutet av sommaren såg vi att Albatross resor hade en resa till Iran. Jag har många gånger drömt över världskartan. Persipolis, Timbuktu, Cassiquiare kanalen i Amasonas hade lockat min fantasi, och nu kunde en av platserna bli verklighet.

En gråmulen dag i mitten av november gav i oss i väg med flyg över Iran till Doha i Qatar och sedan flyg tillbaka till Teheran?

 Redan i flygplatsen fick Lilian problem med huvud-duken som inte ville ligga kvar. En hjälpsam medpssagerare kom fram med ett spänne som hon kunde fästa duken under hakan.

Staden Teheran insvept av smogg med 16 milj. invånare De närliggande snötäckta bergen ser vi inte ett  dugg av. Trafikkaos nästan hela dagen. Att korsa en gata på ett övergångsstället var förenat med självmord. De flesta bilarna var av Franskt härkomst men av äldre modell. Mängder av gula taxi på gatorna. Staden var lite nergången förutom alla fina bankbyggnader. Många husbyggen stod stilla. Iran lider av väsvärldens restriktioner. Trots mullornas styre har utvecklingen gått vidare. Landet har ett väl utbyggd infraskruktur med motorvägar, elnät och ett modernt gatunät av västerländskt standard.  De vackra palatsen och trädgårdarna har fått stå kvar. Överdådigt smyckade moskér påminner om religionens makt där statens och Shias lagar är ett.

Första dagen kunde ha börjat bättre. Missförståndet om vi hade hel eller halvpension skapade förvirring. Många av oss växlade till sig för mycket. Svenska pengar gick alldeles utmärkt att växla till Iranska och många av oss hade köpt dollar eller euro i onödan.

Efter två dagar i huvudstaden ger vi oss väg mot städerna Kashan och Isfahan. Vår busschaufför dukar upp kaffe och te med kakor som han säljer vid varje toastopp. Bussresan blir aldrig tråkig då vår guide som har en behaglig röst, är tydlig och har massor att berätta. Vår busschaufför kontrolleras av stationer längst vår väg där han får en stämpel i sitt block som bevis på att han inte har kört för länge.

Efter besöket i Kashan gör vi en liten avstickare till staden Abyaneh 2300 övh. som är en av Irans äldsta städer med endast 300 inv. Vi tar in på ett bra hotell ganska sent på kvällen i Isfahan och får en god middag längst upp med utsikt över staden. Här stannar vi tre nätter. Staden Isfahan ligger längst Zayandeh-floden och har flera berömda broar, många parker, moskèer och palats.

På morgonen då vi är på väg till Yszd får vår busschaufför böter, vår buss har stått för länge utanför vårt hotel.

Staden Yazd är en av Irans varmaste plats på sommaren. Staden ligger på randen av den stora öknen som upptar en stor del av landet. Här stannar vi två nätter och njuter av alla sevärdheter.

Mot Shiraz men först en titt på världens äldsta cypress. 4000 år sägs det. Jättestor var den. Vi besöker även forntidsstaden Pasargadae med kung Kyros gravkammare ute på en blåsig sätt. Ganska sent kommer vi fram till Shiraz. Här har vi tre nätter framför oss på ett bra hotell.

Redan nästa dag ger vi oss i väg till ruinstaden Persepolis. Resans höjdpunkt. Huvudstad i Akmenidernas imperium (ca 550-330 f.Kr).

Staden Shiras verkar vara mer välmående än dom städer vi tidigare hade besökt. Att ta en kvällspromenad i stan kändes tryggt och inga tiggare fanns i städerna vi hade besökt. Manns-samhället skilde hårt på var män och kvinnor kunde umgås. På busshållplatsen satt kvinnorna för sig. I bussen satt männen längst fram och kvinnorna längst bak.

Efter besöken på Shiras UNESCO:s berömda trädgårdar och Moskéer bär det hemåt. Vi hade under resan fått en högskolekurs i Persisk och Iransk historia och dessutom lite överkurs i mat. Att dillen efter en dag smakade bäst och hur det gröna gräset som odlades här kunde stoppa världssvälten.

Det hade varit en mycket bra resa som vi varmt kan rekommendera. Våra huvuden är fullproppade av all kunskap vi hade fått från vår svenska guide Katarina.

Mats och Lilian

 

Lilian framför UNESCO-skyddade Golestan-palatset

 

Lunch

MVår Iranska guide och vår svenska guide visar oss runt på Matt Museet.

Den avsatte Shaen av Irans sommarställe

 

 

Lilian i  dambutiken

Vy från vår buss mot staden Kashan.

       Hem                                                  Till Kashan