Resan till Ålesund.

  Man behöver inte åka jorden runt för att få spännande sevärdheter och hissnande naturupplevelser. Vårt grannland Norge ligger ju bara en dags biltur bort.

På vår årliga höstvistelse i Härjedalen passade vi på att under några dagar ta en biltur i Norge. Efter att vi har förvissats om ett bra väder går turen över kölen till Röros. Staden är i sin helhet ett muséum där man har ömt vårdat de gamla stadsdelarna från 1600-talet då en rik kopparfyndighet upptäcktes i närheten. Hela stadens centrum står på UNESCO`s lista för bevarade kulturminnen.

Vår bilresa fortsätter mot Fordal och Dovre. Utefter vägen ser vi nationalparken Rondane med sina snöklädda 2000 möh. toppar i fonden. Vägen slingrar sig upp över trädgränsen och milsvida vyer över landskapet tar nästan andan ur oss. Vid rastplatsen Dovregubbens hall tar vi en paus bland mängder av souvenier troll.

Efter ytterligare några mil kommer vi fram till Romsdalen och följer den mot kusten. Dalen blir allt trängre, dom 1700 möh. höga bergstopparna vill nästan sluta om oss. Vid Trollväggen tar vi eftermiddagskaffe med utsikt mot det 1500 m. branta stupet som har en negativ lutning på 50 m. I dag är det förbjudet att hoppa från klippan då många har dött av kastvindar.

Vid Ådalsnäs möter vi havet och svänger av vid Romsdalsfjorden  in i en 16 km. lång tunnel mot Ålesund. Sent på em. kommer vi fram och tar in på ett hotell vid kanalen som delar staden. Staden brann ner i början av 1900-talet och byggdes upp på kort tid med stenhus i jugendstil. Dom goda inkomsterna från fisket har präglat staden med inponerande byggnader.

Buffén på Scandic hotell vid havet, med mås skrik och Hurtigrut som just lägger till är en värdig avslutning på dagen.

Med en bedövande vacker soluppgång över Brei-Heissafjorden lämnar vi Ålesund och svänger av längst Storfjorden mot Stordal och Valldal. Vägen går mycket vackert längst fjorden och vi får ofta stanna och beundra utsikten. Vi tar färjan över Nordals fjorden och sedan börjar en brant klättring upp på högfjället fram mot Geirangerfjorden. Vid rastplatsen uppe på fjället får vi en fantastisk vy ner mot fjorden. Den smala fjorden med sina branta fjäll och vattenfall lockar mängder av kryssningsfartyg under sommarhalvåret. Vi köper en dyr glass bland mängder av turister och souvenirbutiker vid bryggan i Geiranger.

Vår biltur fortsätter upp genom dalen upp till Dalssnibba 1500 möh. där vi får en hänförande utsikt över de närliggande glaciärerna. Dalen med sjön Djupvattnet på över 1000 möh. griper tag om mitt sinne och är så otroligt vacker med snö som delvis ligger kvar i mitten av augusti. Vår biltur fortsätter ner mot den vackra Otta dalen med sina många outbyggda forsar och vattenfall. I fjärran för vi en skymt av glaciären Jostedalsbreen. Den fortsatta färden går över Domås och Alvdal och sedan hem till Härjedalen.

Två spännande och oförglömliga dagar i vår närhet, till en ej så avskräckande kostnad och på mycket fina vägar.

 

Till Stora Bilder.

 Till