Saint Petersburg

Vy från vårt bussfönster

 

Mats framför den mycket vackra S:t Petersburgs katedralen

 

 

Vodka hyllan

 

Vår resa till S:t Petersburg dom sista dagarna i maj månad mellan Hägg och Syren var väl vald. Jag hade fått en present på min 70-års dag  av min sambo Lilian en resa till S:t Petersburg som jag många gånger hade önskat.

Efter en stadsrundtur den första dagen  beger vi oss till  Peter den Stores Sommarpalats utanför staden. Mängder av turister över allt och den väl valda tiden var nog helt fel. Önskan att i lugn och ro få njuta av all konst och överdådiga slott blev något av ett misslyckande. I november eller i februari skulle nog vara ett bättre val. Att bara strosa runt och njuta av all konst i magnifika salar får bli en annan gång. Nu blev det nästa omöjligt. Vår guide försökt så gott hon kunde på sin skolsvenska informera oss i folkhavet.

 Jättehotellet Moskva var okej förutom en 300 m. lång korridor till vårat rum, och den ryska maten skulle nog inte få några stjärnor Michelin guiden. Den Ryska soppan på kål och rödbetor var mycket god men brödet till kunde ha varit bättre. Före middagen bjöds alla på en liten vodka snaps som var len och god. En servitris höll noga koll så att man bara tog ett glas från bordet. Den ryska ölen var riktigt god.

Vi hade tur med vädret dom två första dagarna men den tredje dagen regnade det och luften kall och ruggig då vi besökte Katarinapalatset. Våra resekamrater var överlag i mogen ålder och passade noggrant alla tider som vår guide noggrant informerade oss om så att vi inte skulle behöva vänta på någon. I folkhavet var det lätt att komma bort men det gick förvånansvärt bra och ingen försvann. Alla var nog lite rädda för att försvinna . Nästan alla textskyltar var ju på ryska. Den första dagen ramlade Lilian mot ett bord i en souvenir affär och slog i pannan och glasögonen ganska illa men hon repade sig efter en stund med blåa ögon resten av resan.

Båtturen på  S:t Petersburgs många kanaler blev inte riktigt som vi hade förväntat oss. Vår guide hade i förväg upplyst oss om hur romantiskt det skulle vara att dricka champange under turen. Vi inhandlade  rysk champange men missade att ta med glas då plastglas skulle finnas på båten. Flaskan fick bli oöppnad och även romantiken, men båtturen blev intresant utan champange med alla mycket vackra palats längs kanalerna. Vår guide mässade längst fram i fören och jag hörde ingenting. 

Annars så blev vår resa ganska bra och väckte vår nyfikenhet . Den stora staden så nära men så "långt borta". Den enorma prakt och rikedom som under två århundranen skapades här och därav inte så underligt att till slut en revolution uppstod.

Mats och Lilian  

Vy över parken Peter den Stores Sommarpalats

    

Båttur under S.t Petersburgs broar

Kön till Eremitaget

 

Eremitaget

Fotografen

 

Mina reseReskamrater lyssnar på vår guide i Eremitaget

Huvudgatan Nevskij Prospekt

 

Folklore i Nikolejevskij-palatset

http://youtu.be/sRuXlrKk69E

 

Taberaset

venir affär

Vila vid Souvenir affär

Katarinapalatset

 

 

Middagsbordet

 

 

Katarinapalatset

i

Rastrellis stora sal med den fantastiska takmålningen dd

agsbordet

De revolutionära soldaterna avfyrade ett skott från pansarkryssaren Aurora, som ekade över staden med budskapet att revolutionen hade börjat, och bolsjevikerna tog makten i Ryssland genom en oblodig kupp oktober 1917.

Tidigt på morgonen på väg till flygplatsen . I bakgrunden ser vi väntande turistbåtar på kommande resor inåt landet. 

Till min start sida                                           Index